25 november 2013

Minimalistiska julkort med aluminiumtejp DIY

Om ett par veckor är det dags att skicka julkorten. Eller... ja, det går ju att skicka de senare oxå, men håll med om att det är roligare att få julkort spritt från typ mitten av december och framåt och inte bara de sista dagarna före jul?  Ja, JAG tycker så i alla fall. Och ska man göra julkorten själv är det hög tid att sätta igång nu.Fast egentligen är jag lite ambivalent till det här med julkort. Å ena sidan så blir jag lika glad varenda gång det dimper ner ett i brevlådan, å andra sidan så tänker jag på energin som gått åt att tillverka och transportera kortet. Jag vet inte. Det är ju så enkelt idag att skicka en hälsning via mobilen eller email så man "borde" ju skippa julkorten. 

Jag kommer ihåg hur det var för länge sen, innan internet. Ni vet... under The Dark Ages. Då fyllde julkorten verkligen en funktion. Man skickade kort till alla, men tänkte lite extra på de man inte träffade så ofta. För att visa att man tänkte på dem. I dag skickar man iväg ett "Tjena, läget?" på Facebook och sen är saken klar. Men ... det är en tradition med julkort. Och visst går det att skicka hälsningar via nätet.... men nog blir det speciellare med kort, via snigelpost?


 Och särskilt om man gör hela kortet själv. Ni vet ju hur förtjust jag är i handgjorda saker och julkorten är ju absolut inget undantag. De år som jag fallit till föga och köpt "färdiga" kort, så har jag alltid skämts lite för mig själv. Men, ibland har man bara inte tid. Eller lust. Eller varken eller. Och det måste ju få vara ok det med! Det intalar jag mig själv, samtidigt som jag innerst inne inte är helt nöjd. För sån är jag. 

Fast viktigast är väl att julkorten är skickade med hjärta. Med känsla. Med en önskan och en förhoppning om att  just DU får en härlig jul. Därför tror jag att jag ska skriva lite extra i våra kort i år. En liten, personlig hälsning. Eller ett citat. Jag vet inte ännu. Jag håller på och grunnar på det. Och jag vill ju inte avslöja ALLT för nyfikna systrar och vänner. :) 


 


De här julkorten baseras på en teknik jag såg för några veckor sen på Pinterest och som jag nu inte hittar. Jag tror det var en av de länkarna jag hade på mitt förra konto, det som blev hackat. Eller vad som nu hände med det. Alla mina boards försvann och nya, främmande boards hade dykt upp. Bytt namn hade jag oxå gjort. Till något spanskt. Si signora!

HURSOMHELST..... tanken är att man skapar ett mönster på framsidan av kartongen, genom att trycka en nål från baksidan. Det blir som små upphöjningar och är hur fint som helst. Tekniken kan ju varieras i det oändliga, men jag kände att det skulle passa toppenbra till minimalistiska julkort. Från början blev de lite väl minimalistiska och jag hade en del bekymmer med vad jag behövde mer. Antingen blev det för gulligt, eller mycket färg eller för trist eller.... Efter en hel del testande kom jag fram till att aluminiumtejpen blev precis det lilla extra jag ville ha för att fortsätta att hålla korten rena och enkla, men ändå med en hel del... umpf.


(Aluminiumtejp är precis vad det låter som, aluminium med klistrig baksida. Den finns i bygghandeln och kostar ca 40kr-50 kr för en rulle på 25m.)

Till ett kort behöver du:

 • 1 kartongark, 21 cm x 12 cm
 • 1 st mall av en stjärna (min är ca 5cm mellan de yttersta spetsarna)
 • 1 bit aluminiumtejp** 5 cm x 13 cm
 • 1 nål
 • penna
 • stålskala el. vanlig linjal
 • skalpell
 • sax
 • ev. något att biga med

Du kan naturligtvis göra vilket format du vill, men jag har kvadratiska kuvert som jag vill använda och då ville jag ha kvadratiska kort. Jag skar därför till A4 ark och jag fick ut två kort per A4 + liten spillremsa.


Gör så här.

1. Rita upp stjärnan på baksidan av kartongen, längs ena kortsidan. Se till att hela stjärnan kommer precis innanför kanten.
2. Dra en linje 2 cm in från samma kant.
3. Skär efter linjen och runt stjärnan som hamnar på spillbiten.4. Tryck med nålen från baksidan av kortet, längs med de ritade linjerna av stjärnan. Tryck  så att nålen verkligen går igenom ordentligt.
5. När formen är klar, fyller du på med slumpmässiga hål. Tätare inne på kortet och färre på den del av stjärnan som är utskuren.6. Dags för aluminiumtejpen som ska sitta på den motsatta kortsidan. Dra bort skyddstejpen och måtta försiktigt in metallen längs med kanten. Det är klistrigt, så var försiktig och ta det lugnt. 
7. Tryck till längs kanten och använd sen ett gammalt kontokort eller liknande och pressa ner tejpen.8. Nu bör du ha två kanter som sticker ut, som du klipper bort och sen försiktigt trycker till så att det ser bra ut.9. Mät nu 12 cm in från kanten med metall, både uppe och nere och dra en biglinje. Jag använder en gammal strumpsticka. Använd stålskalan som stöd när du viker upp kortet, så blir vikningen ännu finare.
 10. Klart!I år blir julen vit, röd och grå hos familjen Hallström och jag tycker nog att de här julkorten går i stil. Vitt och silverfärgat. Enkelt. Stilrent sådär. Men ändå väldigt, väldigt juligt. Precis som jag känner att det ska vara i år. I alla fall hos oss. 

 /ak


8 kommentarer:

 1. Jättesnyggt ,rent och enkelt!!!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Man tackar så mycket! :)


   /anna-karin

   Radera
  2. Aaaaww.... va gulliga ni är. Tack så mycket. :D


   /anna-karin

   Radera
 3. Åh, så snyggt det blev! Less is more som man säger, och det stämmer verkligen på ditt kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket Åsa! Ja, jag är ganska nöjd själv faktiskt. ;)


   /anna-karin

   Radera

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...