6 november 2013

DIY Gör fina presentaskar

Ibland behöver man en liten ask. För att lägga något litet i. En liten present till någon man tycker om kanske? Eller bara en fin låda till sig själv? Jag har såna här lite varstans här hemma. De bra att samla småsaker i som ingen människa vill se.


Och känner man att man behöver en liten ask, då är ju just den här modellen väldigt praktisk att kunna vika. Man behöver inte ens lim eller tejp om man inte vill. När man har fått in snitsen - och det tar inte lång stund - så viker du en låda med lock på i runda slängar 10 min. Det är väldigt praktiskt om man står finklädd och klar och ska gå bort. Och kommer på att man inte har någon låda till presenten. Till en låda med lock behöver du:

  • 1 st fyrkantigt kartongark till lådan.
  • 1 st fyrkantigt ark i något tunnare kvalitet till locket. Dessutom, eftersom locket ska gå över lådan, måste det här arket vara 0,5 cm större på alla fyra sidorna. Mer om det längre ner.
  • sax eller kniv
  • ev. dubbelhäftande tejp eller lim


Bra att veta!
Storleken på arken har ingen betydelse. Det enda du ska tänka på att använda stadigare kartong ju större låda du gör.

Lådan blir ungefär 1/3 av vad det ursprungliga arket var. Så om du vill ha en låda på 5 cm, behöver du ett ark som är 15 cm från början och arket till locket måste då alltså vara 16 cm.


För enkelhetens skull utgår jag från två lika stora ark i den här beskrivningen.

Bottenlådan
1. Eftersom vi ska göra ett lock som går ovanpå lådan, behöver arket till bottenlådan vara ca 0,5 cm mindre på alla fyra sidorna. Det fixar du lättast genom att ta bort 1cm på två av sidorna. Så här:

  


2.  Lägg arket med finsidan neråt på bordet (dvs den sidan av arket som ska synas på utsidan av lådan) och vik det på diagonalen. Först på ena ledden och sen på andra.
3. Öppna upp och vik in alla hörnen till mitten.
4. När alla hörnorna är invikta, viker du in de raka sidokanterna till mitten.

 5. Ta nu fram saxen och klipp upp fyra jack på motsatta sidor av arket. Se till att du klipper hela vägen in så att den lilla snibben på kanten kommer lös. Dvs. den lilla triangeln du skapar i varje hörna när du klipper och öppna sen upp de sidorna du precis klippte.

 6. Vik in flikarna på ena gaveln, samtidigt som du viker den öppnade sidan över flikarna. 

 7. Gör likadant på andra sidan och du är klar med lådan. Om du vill kan du förankra sidorna med lite dubbelhäftande tejp och likadant med spetsarna inne i lådan.

 


Locket

8. Du gör locket på exakt samma sätt som lådan, fram till och med punkt 4. När du har kommit hit ska du vika kanterna en gång till på mitten. Så här. Nu börjar det blir ganska tjockt så man får trycka lite och hjälpa till och pressa ner pappret.

 9. Vik alla sidorna och öppna sen upp och klipp jack som på punkt 5 (håll koll på att du klipper på den innersta vikningen).
10. Sen gör du som på punkt 6-7. Vik in flikarna på ena gaveln samtidigt som du viker den öppnade sidan över flikarna. (Hörnspetsen stannar alltså kvar i mitten den här gången. Den här dubbelvikningen hjälper till att stabilisera locket.)

 11. Gör likadant på andra sidan och locket är klart. Det kan vara bra att förankra med lite dubbelhäftande tejp här oxå på motsvarande ställen som du gjorde i lådan.

 Sådär... nu är du klar och kan dekorera lådan som du vill. OM du vill. . Glöm bara inte att lägga i själva presenten oxå. ;) 


 /anna-karinInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...