18 november 2013

Garnlindade grenarJag sa till älsklingen häromdagen:
- Jag tror det blir en röd och vit jul i år!
- Och grön, sa älsklingen.
- Näe, sa jag. Röd och vit.
- Och grön.
- Nämen... den ska vara röd och vit, säger jag ju. De klassiska julfärgerna.
- De klassiska julfärgerna är väl ändå rött, grönt och guld, sa älsklingen då.
- Och vitt, la jag till.
- Och vitt... och grått.
- Ja, ok... och grått. Men eftersom vi har haft samma, samma röd-guldig jul i flera år, sa jag, så vill jag ha lite förändring i år. Till rött och vitt.
- Då vill jag ha grått med, sa älsklingen. Det är en klassisk julfärg oxå.
- Ok, sa jag och suckade. Rött, vitt och grått. Nöjd?
- Japp.

Så i år blir julen röd, vit och GRÅ hemma hos Familjen Hallström. Det kräver lite nya prylar. Och det är ju kul. Då kan man fixa själv.De här garnlindade grenarna, till exempel. När jag planerade att göra dem trodde jag - i min enfald - att det skulle gå superfort och att de skulle vara superlätta att göra. Och ..... eeeehh....jaaa.... det går rätt fort. Och det krävs ju ingen raketforskare att lista ut hur man ska göra. Men, det var.... knöligt! Grenarna jag tog in från trädgården hade en del småkvistar (och ännu fler var det från början) och garnet fastnade precis hela tiden i dem och trasslade in sig. Och strulade. Och det kan ha varit så att det var stunder när jag - kanske - blev liiiite irriterad. Kanske. Och OM jag blev det, så var det nog för att jag hade trott att det skulle vara så superenkelt och upptäckte att det förvisso var enkelt, men en smula knöligt, och att jag kanske borde ha tänkt på det från början.

MEN, det blev bra i slutändan, tycker jag. Röda grenar på den grå spiselkransen mot den vita spisen. Rött och vitt och grått. Sen ska det till lite belysning på spiselkransen. Och nåt vitt i stora vasen som grenarna står i. Och ljus. Och några tomtar. Och.... ja, ni fattar.

Egentligen tror jag inte ens att jag behöver göra en beskrivning på det här, men eftersom jag nu har tagit en hög bilder så kan ni väl ändå låtsas att ni behöver en beskrivning. Ok? Ok.

Du behöver:
 • garn i önskade färger
 • grenar  

Förberedelser:
Om du klipper färska grenar från trädgården behöver du nog torka de först, annars kommer du få gröna löv mellan garntrådarna. Mina låg i pannrummet i ett par, tre dagar. Sen nöp jag bort de knoppar och blad som hade kommit.


Gör så  här:

1. Knyt fast den lösa änden av ett garnnystan längst ner på kvisten och börja linda. 

2. Linda, linda, linda, linda... och linda, linda, linda....

  


3. När du kommer till toppen så knyter du fast garnet med en liten knut till. Jag märkte att knuten lossnade lite på sina ställen efter ett tag, så bara för säkerhets skull sådär, så satte jag en liten dutt lim på knuten.
Och här kommer en liten bonus. Efter jul, när vi plockar bort alla julsaker igen, då knipsar vi bara av den yttersta toppen på grenarna, lindar upp garnet igen och lägger grenen på trädgårdskomposten! JAG VET! Så himla smart. Återvinning PLUS att du inte behöver bekymra dig inte om hur du ska förvara grejjerna till nästa år. Dubbel-bra! 

/ak

PS. Tänk på att den här varianten funkar när som helst på året när man vill ha en färgklick. Det är bara att välja en färg som passar in i temat. :D 2 kommentarer:

 1. Det blev riktigt snyggt. Tror jag knycker din idé. Önskar jag också haft en spiselkrans också men det blir bra mot min vita vägg i hallen. Och kanske också din fina kottekrans.
  Jag gillar också att pyssla men har inte lika många bra idéer som du har. Så.. det är bra när nån annan tänker åt mej.
  Kram från IngaLill

  SvaraRadera
 2. Det är bara att knycka på IngaLill! Kommer nog att bli jättefint mot hallväggen. Själv går jag redan och lurar på vilken färg jag ska använda till påskriset. Nu kan man ha ett utan fjädrar och pynt... och ett som ÄR pynt. Hehehe.....


  /anna-karin

  SvaraRadera

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...