9 september 2013

Mera pil

Jag gjorde ju lite pilkransar för ett par dagar sen och fick en kommentar om att man kan göra pilstaket. Jag hade ju gått och grunnat på det men lixom inte... kommit te, som man säger. Men sen när jag läst kommentaren så tänkte jag att... jamen va tusan. Eftersom vi nu HAR en massa pil så är det ju bara att sätta igång. Blir det inte bra så gör det ju faktiskt ingenting.

Så, idag skred jag till verket och på det hela taget är jag rätt nöjd. Frågan är nu om grenarna som sticker ner i backen tänker slå rot. För det ingår INTE i planen. Jag sprayade de med Hammarlack först. Svart. För jag tycker svart är snyggt. Osså var det det som jag hittade först i källaren. Osså syns svart minst mot jorden. Slår vad om att du inte kan se färgen.Nu glömde jag ju att plåta medans jag gjorde staketet, men det är verkligen simpelt. Bara fem enkla steg. Jag lovar att du fixar det utan bilder. I allra värsta fall, så kan jag göra ett staket till och ta bilder då.

Hur man gör ett pilstaket
 1. Hitta några rätt kraftiga grenar som ska användas som stående pinnar och rensa dem från blad och smågrenar.
 2. Måla ändarna som ska ner i jorden med Hammarlack. Varför inte i svart? Det är snyggt. Osså syns det inte mot jorden.
 3. Slå ner pinnarna i jorden med ca 30cm mellanrum.
 4. Rensa och klipp till de övriga grenarna och väv grenarna mellan de nerslagna pinnarna.
 5. Klipp av alla ändar så att det blir jämnt.  

Tänk om jag hade hunnit få min nya sekatör oxå. Då hade jag kunnat knipsa av ändarna snyggt, istället för de där fransiga ändarna som är nu. Det är inte snyggt. Men det kommer min nya flashiga sekatör att fixa i ett nafs. När den kommer. Min nya Felco. Essential. 160s. Låter som om man köper en ny bil! Felco är - enligt en i stort sett samstämmig - trädgårdskör, den bästa sekatören. I hela världen. Vi kan lätt snöa in på sånt. Vi trädgårdsmänniskor. Bra verktyg. Iaf, jag har ingen aning om en Felco sekatör är så bra som folk säger. Så jag köpte en lite enklare variant.


Men, jag tappar tråden. Pilstaketet! Den här pilen är färsk. Asså PINfärsk. Så den kommer att torka och krympa lite, men då trycker jag bara ner de liggande pinnarna lite så att det blir tätt igen. Eller.... så är planen iaf. Vi får väl se vad som händer. För OM jag har tur, så kommer det här lilla staketet att hjälpa mig. Hjälpa mig hålla reda på jorden. Ja, asså inte så att jag går och slarvar bort jord. SÅ virrig är jag inte. Men hönorna... de är virriga. Och de gillar att bada. I jord. Och deras favvo-badplats ligger där mellan Miscanthusen och clematisen. Och när de sätter igång så far jorden ut ö-v-e-r-a-l-l-t. Väldigt irriterande. Jag är väl naiv, men lite av alla jordkokor och stenar bör ju i rimlighetens namn stanna kvar i rabatten. Istället för att åka ut på plattorna. Så man måste sopa. 18 gånger om dagen. För det är verkligen inte kul. 


Så nu har jag gjort både kransar och staket av pilen. Men det finns massor av pil kvar. Verkligen... massor. Så om någon har några andra idéer vad man kan göra med pil så är jag idel öron, som man säger. 

Så kom igen gott folk. Pil-idéer önskas. Jag lovar att prova och göra prylarna ni kommer med förslag om. Om det inte är korgar. Jag kan inte göra korgar. 

/anna-karin


5 kommentarer:

 1. Jag klickar alltid på dina länkar på Facebook - så roliga! Nu har jag tröttnat på den omvägen och satt dig som en av bloggarna som jag följer på min hemsida. Tack för många skratt!

  SvaraRadera
 2. Åhhh Leena, vad gullig du är. Tack så mycket!! :D


  /anna-karin

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Gillar också att läsa din blogg och den är den första och hittills den enda jag kopplat till min egen blogg som jag precis kunnat komma igång med då jag fattat hur man får fram etiketterna.

  Pilflätningstips: Spaljé.
  Jag har gjort en som jag är nöjd med. Har inte fri tillgång till vidjor så den är glesast möjliga och jag behöll småkvistarna. Får återkomma med bild.

  SvaraRadera
 4. Katarinah - men ÅH va gulliga ni är! Hela bunten! Sötsnokar. Tack så mycket. :)

  Spaljé!! Jamen det var en bra idé. Spaljéer behöver jag alltid fler av. Lägg upp en bild vettja. :)


  /anna-karin

  Ps. Behöver du hjälp med Blogger inställningarna så tveka inte att fråga. :) Den här bloggen är bara några månader gammal, men jag har bloggat i många herrans år och tror jag har ett tips eller två och komma med.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag lagt upp en bild på spaljén. Inget märkvärdigt, men den funkar.
  http://tradgardsdammen.blogspot.se/2013/09/en-flatad-spalje.html

  Ja tack jag kommer kanske behöva fråga hur man får till flikar.

  SvaraRadera

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...