Så, idag skred jag till verket och på det hela taget är jag rätt nöjd. Frågan är nu om grenarna som sticker ner i backen tänker slå rot. För det ingår INTE i planen. Jag sprayade de med Hammarlack först. Svart. För jag tycker svart är snyggt. Osså var det det som jag hittade först i källaren. Osså syns svart minst mot jorden. Slår vad om att du inte kan se färgen.
Hur man gör ett pilstaket
- Hitta några rätt kraftiga grenar som ska användas som stående pinnar och rensa dem från blad och smågrenar.
- Måla ändarna som ska ner i jorden med Hammarlack. Varför inte i svart? Det är snyggt. Osså syns det inte mot jorden.
- Slå ner pinnarna i jorden med ca 30cm mellanrum.
- Rensa och klipp till de övriga grenarna och väv grenarna mellan de nerslagna pinnarna.
- Klipp av alla ändar så att det blir jämnt.
Tänk om jag hade hunnit få min nya sekatör oxå. Då hade jag kunnat knipsa av ändarna snyggt, istället för de där fransiga ändarna som är nu. Det är inte snyggt. Men det kommer min nya flashiga sekatör att fixa i ett nafs. När den kommer. Min nya Felco. Essential. 160s. Låter som om man köper en ny bil! Felco är - enligt en i stort sett samstämmig - trädgårdskör, den bästa sekatören. I hela världen. Vi kan lätt snöa in på sånt. Vi trädgårdsmänniskor. Bra verktyg. Iaf, jag har ingen aning om en Felco sekatör är så bra som folk säger. Så jag köpte en lite enklare variant.
Men, jag tappar tråden. Pilstaketet! Den här pilen är färsk. Asså PINfärsk. Så den kommer att torka och krympa lite, men då trycker jag bara ner de liggande pinnarna lite så att det blir tätt igen. Eller.... så är planen iaf. Vi får väl se vad som händer. För OM jag har tur, så kommer det här lilla staketet att hjälpa mig. Hjälpa mig hålla reda på jorden. Ja, asså inte så att jag går och slarvar bort jord. SÅ virrig är jag inte. Men hönorna... de är virriga. Och de gillar att bada. I jord. Och deras favvo-badplats ligger där mellan Miscanthusen och clematisen. Och när de sätter igång så far jorden ut ö-v-e-r-a-l-l-t. Väldigt irriterande. Jag är väl naiv, men lite av alla jordkokor och stenar bör ju i rimlighetens namn stanna kvar i rabatten. Istället för att åka ut på plattorna. Så man måste sopa. 18 gånger om dagen. För det är verkligen inte kul.
Så nu har jag gjort både kransar och staket av pilen. Men det finns massor av pil kvar. Verkligen... massor. Så om någon har några andra idéer vad man kan göra med pil så är jag idel öron, som man säger.
Så kom igen gott folk. Pil-idéer önskas. Jag lovar att prova och göra prylarna ni kommer med förslag om. Om det inte är korgar. Jag kan inte göra korgar.
♥
/anna-karin
Jag klickar alltid på dina länkar på Facebook - så roliga! Nu har jag tröttnat på den omvägen och satt dig som en av bloggarna som jag följer på min hemsida. Tack för många skratt!
SvaraRaderaÅhhh Leena, vad gullig du är. Tack så mycket!! :D
SvaraRadera♥
/anna-karin
Hej!
SvaraRaderaGillar också att läsa din blogg och den är den första och hittills den enda jag kopplat till min egen blogg som jag precis kunnat komma igång med då jag fattat hur man får fram etiketterna.
Pilflätningstips: Spaljé.
Jag har gjort en som jag är nöjd med. Har inte fri tillgång till vidjor så den är glesast möjliga och jag behöll småkvistarna. Får återkomma med bild.
Katarinah - men ÅH va gulliga ni är! Hela bunten! Sötsnokar. Tack så mycket. :)
SvaraRaderaSpaljé!! Jamen det var en bra idé. Spaljéer behöver jag alltid fler av. Lägg upp en bild vettja. :)
♥
/anna-karin
Ps. Behöver du hjälp med Blogger inställningarna så tveka inte att fråga. :) Den här bloggen är bara några månader gammal, men jag har bloggat i många herrans år och tror jag har ett tips eller två och komma med.
Nu har jag lagt upp en bild på spaljén. Inget märkvärdigt, men den funkar.
SvaraRaderahttp://tradgardsdammen.blogspot.se/2013/09/en-flatad-spalje.html
Ja tack jag kommer kanske behöva fråga hur man får till flikar.