8 december 2014

Goda och enkla mintkakor


Jag har gjort mintkakor. Ni vet, såna däringa goda, mintiga och chokladiga historier. Ungefär som After Eight, fast tjockare. Och runda. Och väldigt, väldigt goda. Perfekta att ha som en liten after-dinner-treat till kaffet. Eller på julens godisbord. Faktum är, att de är så goda och enkla att göra, att man kan ha de jämnt. Om det inte vore för midjemåttet så klart. *suckar*



Ingredienser ca 35 st mintkakor 

1 st äggvita
350 gr. florsocker
200 gr. mörk choklad
1-1½ tsk pepparmintsarom (OBS! Inte pepparmintsolja, det ska vara arom.)
ev. saltflingor el. annan dekoration



 Gör så här:

  • Vispa äggvitan så att den blir skummig. Handvisp räcker, det behövs ingen elvisp.
  • Rör i lite florsocker och pepparmintsaromen.
  • Häll i resten av florsockret, lite i taget, och blanda så att det blir till en fast deg. Jag använder ballongvisp så länge det går, sen rensar jag den och övergår till att knåda med händerna. 
  • Rulla små kulor och platta till dem till kakor och lägg på bakplåtspapper.
  • Låt stå och torka i rumstemperatur någon timme. Vänd gärna på kakorna så att även undersidan torkar.
  • Temperera chokladen och doppa kakorna i den. 
  • Garnera. 

 

Jag såg ett tips på Tasteline om att ha havssalt på och jag måste säga att det var lyckat. Saltet bryter perfekt mot minten och chokladen.

Tyvärr har ju min termometer gått sönder, så jag kunde inte temperera chokladen. Det går ju naturligtvis att göra chokladgodis utan temperering, men det går ju inte att förneka att godiset blir både finare och enklare att hantera (smälter inte lika lätt i handen) om man gör det. Läs mer om Tempereringsfanskapet här, på Mia Öhrns underbara kakblogg

Tips:
Dela degen i tre delar och låt 2/3 vila i en plastpåse. (Så att den inte torkar för mycket.) 

Väg upp små bitar på ca 10 gr av den tredje biten och gör kulor som du plattar till. Ungefär så stora som en femkrona och ca 5-7mm tjocka gjorde jag. På det sättet så blir alla kakor hyfsat jämnstora. Knåda varje 10-gramsbit ordentligt i handen innan du rullar till kula. På så sätt "väcker" du upp äggvitan i den och degen blir elastisk, även om den kändes snustorr på ytan innan.




Nu är frågan hur länge de här kommer att räcka? En vecka? En dag? ;) Jag lär helt säkert få göra en batch till i alla fall. Till jul menar jag. Har förstått att de går utmärkt att frysa så det är väl inte så mycket att vänta på kanske. Ju mer man gör i förväg, desto mer kan man slappa sen. Dubbel-tumme på det.


/ak

2 kommentarer:

  1. Oo, måste testas. Bättre hälften älskar After eight =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. GÖR DET!!! Och glöm inte att lägga lite havssalt ovanpå. LÖJLIGT gott. Trodde inte att det skulle passa ihop men ojojoj vad fel jag hade. :)


      /ak

      Radera

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...