10 mars 2014

DIY virkade vaktelägg
Jag har ganska länge suktat efter att skaffa vaktlar. Älsklingen ställer sig något avvaktande till den idéen och jag har väl egentligen inte bestämt mig själv heller för vad jag tycker. Asså... jag VILL ju ha vaktlar. Men.... vill jag? Ja, ni fattar ju själva dilemmat.

Men OM jag hade vaktlar så skulle jag blåsa ur några ägg och använda som Påskdekorationer... för vaktelägg är något så bedårande söta så det finns ju inte! Jo... det är klart. Man KAN ju köpa vaktelägg och blåsa ur. Men.... det är ju inte samma sak när man inte har plockat äggen själv. För det är en alldeles speciell känsla det där. Att få gå ut och plocka ägg. (Usch vad jag saknar hönsen.)

Allt det här satt jag och grunnade på samtidigt som jag hade ett nystan med garn framför mig. Och eftersom min hjärna nu funkar som den gör, så var inte steget från att skaffa vaktlar, över till köpeägg och sen vidare till virkade vaktelägg särskilt långt alls.

Sagt och gjort - jag började testa mig fram och lyckades tillslut få ihop ett ägg. Efter sju sorger och åtta bedrövelser ska jag väl tillägga. Annars kanske ni tror att jag bara satte mig ner och gjorde ett ägg. Som en annan virkexpert lixom. Jag har ju hört skrönor om såna. Inte virkexperter. Om som tänker upp något de vill göra. Och sen bara gör det. Fast... jag vet inte. Det är nog bara det. Skrönor.

Nä nä, här måste det först suckas. Och sväras. Och kanske till och med slängas en virknål i väggen. Kanske. Det är lixom del av arbetsprocessen. MEN.... det bästa var att jag hela tiden förde anteckningar på hur jag gjorde. Så jag kunde göra många fler ägg. SOM SER LIKADANA UT! Låt mig upprepa det där...de ser likadana ut. LIKA - DANA! Asså.... jag blir så imponerad av mig själv ibland så jag kan smälla av!!
Så här kommer det:

Anna-Karins Virkade Vakteläggsmönster Som Hon Kom Ihåg Att Skriva Ner Medan Hon Testade
 (Jag är inte helt säker på namnet ännu... jag jobbar på det.) 

Du behöver:
 • beigt eller naturfärgat bomullsgarn .... eller både ock! 
 • virknål - gärna ½-1 stl mindre än rekommenderad stl på garnet. Så ägget blir tätt.
 • stoppning - jag använder garnstumpar av samma färg jag virkat med, men du kan använda vad som helst. Gamla strumpor, vadd, bomull, trasor....
 • svart, mörkgrå eller mörkbrun färg, jag använde vanlig matt väggfärg. Tänk dock på att inte använda en färg som flyter ut för mycket och sugs upp av bomullen. Färgen ska ligga i flak på ägget. 
 • en pinne, typ blompinne eller kanske en ätpinne från sushi-haket som jag använde

Gör så här:

Börja med att göra en magisk ring och virka 6 fm (fasta maskor) runt ringen. Kolla den här lilla videon om du inte vet hur man gör en magisk ring. Det är snudd på ... magiskt.

Varv:
1: 2 fm i varje m 6 ggr = 12 fm
2: *1 fm, 2 fm i nästa fm* 6 ggr = 18 fm.
3 - 7: *1 fm i varje fm*
6-9: *2 fm, 2 fm ihop*

Nu måste du börja stoppa ägget. Plocka även upp ändtråden i botten och dra ut den genom hålet i den magiska ringen om du inte redan har gjort det. (Tips: det är smart att se till så att ändtråden hamnar på utsidan av ägget redan innan du börjar på varv 2.) Stoppa ägget ganska hårt och använd gärna handtaget på en sked eller liknande för att få ner så mycket stoppning som möjligt. Handtaget på min virknål är i bambu och passade perfekt för att använda som stoppningsverktyg.

10: *2 fm, 2 fm ihop*

Fäst ändtråden genom att sy runt de sista maskorna på toppen av ägget några gånger och dra åt något. Om någon maska sticker upp lite så syr du runt den och formar till toppen så den blir äggig och fin. Fäst sedan tråden genom att sy tvärs igenom ägget ett par gånger. Utan att dra åt för hårt. Klipp av tråden riktigt nära ägget så att tråden åker in genom maskan och döljs inne i ägget. Dra sen åt den magiska ringen i botten och fäst den ändtråden på samma sätt som topptråden.  Forma ägget så att det blir så ägglikt som möjligt.

Och om du vill kan du spara ena ändtråden efter du har fäst den och använda den till att hänga upp ägget med. Two-in-one.... lixom.
Och kom ihåg - du kanske virkar hårdare eller lösare än jag eller du kanske har lite kraftigare eller något tunnare garn, så om varvantalen inte riktigt stämmer eller om du tycker att du får plats med ett avmaskningsvarv till, så är det lätt att anpassa mönstret. Se mönstret som en vägledning för din egen kreativitet. 
Alldeles riktiga vaktelägg.
Då så... då ska vi förvandla ditt sprillans nygjorda beiga ägg till ett vaktelägg genom att måla mörka markeringar på det. För att göra det lite enklare så förbered genom att trycka en tandpetare en bit in i ägget. Då får du som ett litet handtag lixom. Eller så gör du det inte. Men då kan du bli kladdig om fingrarna. Osså tar du på de andra äggen sen med de kladdiga fingrarna och får bleka färgfläckar där du inte vill ha färgfläckar. Och då blir du grinig. Och kanske kastar ägget i väggen. Och då får du färgfläckar på väggen så du måste måla om hela rummet. Så... verkligen... använd en tandpetare.

Nu blir det svårt. JÄTTEsvårt. Själva fläckpåföringen är rätt så komplicerad så häng med här. Du doppar spetsen på ätpinnen i färgen och sen duttar du prickar på ägget. Hajjar du? Du duttar prickar. Och kanske smetar ut de lite. Knepigt jag vet... men jag tror på dig. Du fixar det här. Försök oxå att variera med små och stora markeringar för att få så naturtrogna ägg som möjligt.

Sen är det bara att lägga ägget på tork - utan tandpetare - och HÄPP så har du gjort ett vaktelägg.

Brilliant? Jag vet. Varsågod.


/ak

2 kommentarer:

 1. Alldeles, alldeles underbart! (Blev det några vaktlar?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :D Och näee.... inga vaktlar blev det. :( Men det blev nya höns istället!! :D Fyra tjejer spatserar i hönsgården. Två har börjat värpa och ger mig fina, fina gröna ägg. Hoppas de andra två oxå börjar snart så jag får beiga och mörkbruna ägg oxå.


   /anna-karin

   Radera

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...