24 mars 2014

Alger i vispgrädden

Sååå.... gillar du dina rödalger i vispgrädden? Va? Jo, det är sant. Det finns rödalger i vispgrädden. Eller, inte hela rödalger. Det är torkade alger och kokta och sen använder man slemmet som kyls till en gelé som ett stabiliseringsmedel i bl.a 36% vispgrädde, men även i en väldig massa annan mat. Karragenan kallas det. Eller E407.


Varför har man alger i vispgrädden?
Därför att man i den 36% grädden har tagit bort så mycket fett att grädden inte går att vispa längre. Om man då tillsätter rödalgerna så får man upp vispbarheten. Kickis Blogg har pratat med Arla direkt om det här och lagt ut det svar hon fick från dem:
"Karragenan behövs för att motverka gräddsättning, då den fetare gräddråvaran flyter upp till ytan och lämnar tunnare mjölkråvara i botten. Gräddsättningen kan förstöra vispgräddens vispbarhet varpå karragenan är viktigt."
Man undrar ju då om det inte har gått lite för långt? Vi plockar bort det naturliga fettet i en produkt (vispgrädde), men är då tvungna att tillsätta ett helt annat ämne för att vi ska kunna använda produkten som det är tänkt (att vispa) . Eeeehh.... är det bara jag som ser ett problem med det här?

36% vispgrädde
Men är det så farligt då?
Tjaa.... därom tvistar de lärde, kanske man ska säga. WHO utvärderade karragenan 2001 och bedömde det då som i princip ofarligt, även om de inte rekommenderar användning i barnmat. Personligen är jag ju inte intresserad av att få alger i min grädde av ren princip men... och det här kanske vara mer intressant: mycket tyder på att karragenan är inflammationsframkallande (inflammationsforskare använder karragenan för att skapa inflammationer vid injektion), det är inte tillåtet att använda i modesrmjölksersättning, det kan ge IBS liknande symptom och...
"Det finns belägg från studier på råttor, marsvin och apor som visar att degraderat karragenan (poligenan) kan orsaka sår i mag-tarmkanalen och mag-tarmcancer. Poligenan uppkommer genom att karragenan utsätts för höga temperaturer (matlagning) och syror (magsyra). "  Saxat från Matsaker.

Personligen köper jag numera bara ekologisk 40% vispgrädde. Då får man bara grädde i grädden. 

Ekologisk 40% vispgrädde

/ak


Läs mer här. Eller gör en Googlesökning. :)
Äkta Vara

Wikipedia
Karragenan är ett broskartat, blekgult, slem- och proteinrikt ämne bestående av de torkade rödalgerna Chondrus crispus (karragentång) och Gigartina mamillosa (vårtig rödalg) vilka samlas in vid Irlands kuster (”irländsk mossa”). Vid kokning löses karragenan till ett slem, som vid avkylning stelnar till ett gelé.


Shenet
• Torkad alg är ofarlig att äta, förutom att den inte ska ätas torr eftersom den sväller kraftigt i tarmen; den ingår t. ex. med andra bulkmedel i tarmreningsprogram.
• De renframställda isolerade slemämnena sänker blodtrycket och tunnar ut blodet så de bör inte kombineras med blodförtunnande läkemedel. I djurförsök har karragenan varit cancerframkallande vilket visat bero på nedbrytningsprodukter; halterna är reglerade för karragenan som ska användas i mat. Misstankar finns om att karragenan som varit uppvärmd kan kan påverka immunsystemet, särskilt om man har matsmältningsproblem. EU:s livsmedelskommitté har satt gränsen för ADI (acceptabelt dagligt intag) vid 75 mg per kilo kroppsvikt, alltså 5.250 mg (5,2 gram) för en person på 70 kilo, förutsatt att halten nedbrytningsämnen är minimal. För säkerhets skull avråder man från att använda karragenan i modersmjölksersättningar.
2 kommentarer:

 1. Hemma behöver vi äta laktosfritt och de flesta av de produkterna har tillsatser i sig. Känns trist, men visst förstår jag om man kanske måste tillsätta nått när man tag bort laktosen. Men ibland är valet konstigt, tillsatser jag inte vet hur de påverkar eller laktos som blir ovän med magen. Önskar det fanns mer naturliga val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir genast knepigare när det behövs laktosfritt.

   Problemet med karragenan är att det ofta ger samma symptom som laktosintolerans och IBS, så när man förklarar sina problem för läkare säger hen "använd laktosfritt". Men eftersom karragenan är ännu mer vanligt i laktosfritt, så får man ÄNNU mer problem pga karragenet. OBS!! Detta gäller naturligtvis INTE om man har gjort laktosbelastning hos läkare och är bekräftat laktosintolerant!!

   Hur som haver - det är svårt att undvika tillsatser och annat som det är när man inte behöver tänka på specialdieter... och ännu svårare när man måste.


   /anna-karin

   Ps. Har du provat mandelmjölk? Jag har aldrig gjort det men det är många som svär på dess förträfflighet. Lätt att göra egen oxå. :)
   http://www.reneevoltaire.se/2009/03/himmelsk-mandelmjolk/

   Radera

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...