13 januari 2014

DIY Griffeltavla

DIY griffeltavla... eller svarta tavlan som vi sa när vi var små. Fast min dotter, uppvuxen med white board i skolan, frågade förvånat vad en svart tavla var, när jag sa att jag skulle göra en. Tsk tsk tsk... dagens ungdom.I alla fall. De sista åren så har den gamla hederliga svarta tavlan fått något av en renässans. Om det är tillfälligt eller permanent återstår att se, men just nu dyker det upp svarta tavlor överallt. Jag menar - kolla här bara!! Sök på chalkboard på Pinterest och ni kommer att översvämmas av förslag.


1. Bricka
2. Tavla
4. Vägg
9. Tavla


Som jag sa har det här pågått i några år och när man som jag är lite av en Pinterest-junky, så har man fullkomlig bombarderats med griffeltavlor från höger och vänster ett bra tag nu. Och till slut så kände jag, djupt här inne, att JAG VILL OXÅ HA EN!! Jag MÅSTE ha en. Jag ÖVERLEVER inte utan en.

Då är det tur att det är typ, super-duper-mega-enkelt att göra en egen. Om man vill göra det knepigare gör man sin egen färg, men jag är lat och köpte min på Biltema och skumgummipenslar köpte jag på Panduro.


 


Färgen kostade 109 riksdaler och kommer att räcka länge. Penslarna kostade 49 kr. De kommer oxå att räcka länge. Om man rengör de efter varje användning.
Nu tog ju jag inte några bilder när jag målade med svarta tavlan färgen, för ... ja, det var för mörkt helt enkelt. Det har varit grått och mulet och uschligt hur länge som helst nu och det gör det EXTREMT prövande för pysslande människor som jag att ta bilder. Alltså blir det inga bilder. Du får använda din fantasi.

Först behöver du något att måla på. Jag hittade en MDF-skiva i källaren som jag sågade till och sen slipade. Jag ville ha en väldigt enkel tavla så jag struntade i ram. Men som du ser där uppe *pekar uppåt på collaget* så kan man använda vad som helst. Bara det är hyfsat slätt. Baksidan på tavlan fick ett lager vit färg. Inte för att det behövdes, utan mer för att det kändes bättre inombords. Jag VET att baksidan är fin, lixom.

Jag följde anvisningarna på färgburken och färgen var hur enkel som helst att måla med. Eftersom jag vill ha en enkel och minimalistisk tavla, målade jag även kanterna svarta. Det tycker jag blir snyggt. Om jag får säga något så tror jag att man ska vara noga med torktiden så att det inte blir strul. Jag var noga med den, trots att torktiden var lång och det normalt inte brukar funka med mitt något begränsade tålamod. Men som jag sa, det kändes viktigt. Minst 24 timmar måste man vänta innan man kan måla igen och man bör måla minst 2 lager, så det tar ju lite tid att göra tavlan. Men, den som väntar på något gott ... etc etc etc.

När du har målat dina lager och de har torkat så är det dags för det roliga. Att skriva!!  Asså... jag skriver som en kratta. Då är det tur att man kan... fuska lite, så att griffeltavlan blir fin. ;) Det är ett busenkelt trick och det funkar superbra.
Det pratas mycket om att man ska preparera / grunda tavlan med krita innan man börjar skriva. Man lägger en krita platt på tavlan och täcker sen hela ytan med krita. Torka sen bort så mycket du kan med torr trasa. Jag gjorde det med den här oxå... och fick rispor i hela färgen. Och då hade ändå det sista lagret färg torkat en tre-fyra dagar. Jag vet inte vad jag gjorde för fel, men jag slipade och målade ett lager färg till så risporna försvann. Jag grundade inte det nya lagret. 
Börja med att skriva din text exakt som du vill ha den på datorn och printa sen ut på vanligt kopieringspapper. Min tavla är mycket större än ett A4 och jag kan inte printa A3 på vår printer så jag delade helt sonika upp min text på flera ark och tejpade ihop. Tänk dock på att sätta tejpen på framsidan.

Plocka sen fram de saker du behöver för att kunna skriva ett snyggt meddelande på din splitter nya griffeltavla.

Du behöver:

  • en griffeltavla (duuhh....)
  • krita
  • blyertspenna
  • tops
  • en skål med vatten
  • en bit papperNU är du redo att börja. Först vänder du på pappret och fyller i texten på baksidan med krita. Fyll ordentligt men täck inte HELA baksidan med krita. Bara bokstäverna. När hela texten är kritad kan du skaka av pappret lite lätt så att all lös krita rasar av. Sen vänder du och placerar pappret försiktigt på griffeltavlan där du vill att texten ska hamna. Om du vill kan du sätta små tejpbitar i hörnen så att pappret stannar på plats, men jag har inte behövt det hittills. Om man är försiktig så ligger pappret kvar ändå.


 


Nu tar du din blyertpenna och börjar fylla i texten från framsidan. Följ konturerna och fyll sen i hela bokstaven och kritan på baksidan fastnar då där du ritar. Så himla praktiskt, lixom!! Speciellt när man som jag skriver som en kratta. ;) Det gäller dock att inte lägga händer och armar för mycket på områdena du har kritat eftersom trycket gör att kritan förs över till tavlan och det kan bli lite suddigt. Det är nästan omöjligt att undvika det helt, men vrid på tavlan och arbeta från olika håll så går det lättare. Håll koll på att pappret med texten inte rör sig bara.
När all text är ifylld från framsidan lyfter du - försiktigt - bort pappret från tavlan och beundrar ditt hantverk. Säg gärna några "Aaahhh...." och "Ooohhh...." och "Vad snyggt det blev!". Såna små mentala axelklappar är alltid bra. Speciellt när man har gjort något. Och om du inte tycker att det blev så snyggt så säger du: "Ja, inte blev det snyggt, men ovanligt!" Osså blev det en axelklapp ändå. Lixom.

Och i allra, allra värsta fall så suddar du ut allt och börjar om. HÄPP! Tjusningen med griffeltavlor. ;)

Så här såg min text ut direkt efter att jag tagit bort pappret. Lite suddigt. Lite missade bitar. Men, det är inga problem alls. Det är nu topsen och vattnet kommer in. Överallt där det är suddigt och kladdigt rengör du med fuktig tops. Du suddar helt enkelt. Överallt där det saknas krita eller det är lite svagt, fyller du i med ny krita.
Jag har förstått att man kan vässa kritan i vanlig pennvässare, men det här huset kunde inte uppbringa någon så jag fick försöka vässa på en papperslapp. Det gick inte så bra. Så jag fick ingen riktigt spetsig udd på min krita. Så jag kunde dra snygga tunna linjer. Så mitt slutresultat blev långt ifrån perfekt. Men det gör inget. Det blev ovanligt!


 


  


Förresten ska det bytas meddelande om några veckor ändå. Då blir lilla Fröken 10 år och vi ska ha kalas. Och då måste det ju vara ett kalasmeddelande på svarta tavlan. Eller hur!?


/ak
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...