3 januari 2015

Sega chokladmaränger


  
 Jaha ja.... då är julen över och det nya året är några dagar gammalt och jag går redan här och blänger på julprylarna. Tänk om man bara kunde knäppa med fingrarna så var allt borta!  Vad skönt det skulle vara. Det rycker i "städa-bort-julen-fingrarna" redan den 1 januari varje år, men jag brukar försöka hejda mig lite. Folk brukar titta lite snett på mig nämligen. Folk = Älsklingen. Vissa, tycker nämligen att det fortfarande är mysigt med julprylar efter Nyår. Därför tycker vissa att julprylarna kunde få vara kvar ett litet tag till. Vissa, tycker så. Hallo lixom... det är ju januari, nu ska ju vårprylarna in. Tycker andra.

Vissa är inte heller så förtjusta i maränger. Det gnisslar tydligen som frigolit. Och frigolitgnissel är lika med dödens läskigt. Andra däremot, tycker att maränger det är inte dumt det. Särskilt hemmagjorda, lite sega... med choklad. Mmmmm......


 Sega chokladmaränger
10-12 st, 125 grader i ca 60 min.


Ingredienser
 • 3 äggvitor
 • 2 dl socker
 • 50 gr mörk blockchoklad av bra kvalité

Gör så här
 1. Börja med att lägga chokladen i en skål och ställ över vattenbad på låg värme så att den långsamt smälter.
 2. Medan chokladen smälter, häller du äggvitor och socker i en värmetålig skål.
 3. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa med en elvisp på medelhastighet, tills smeten börjar "fluffa" till sig. Det tar ungefär 5-10 minuter.
 4. Tag då skålen från värmen och fortsätt vispa, nu på högsta hastigheten, tills marängen är sval och tjock. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att få marängen i huvudet, när den är färdigvispad.
 5. Häll i den smälta chokladen i marängen och rör om med något enstaka tag så att smeten blir vackert strimmig, inte ljusbrun. 
 6. Klicka ut marängen i 10-12 stycken jämnstora klickar på plåt med bakplåtspapper.
 7. Sätt in i ugnen på 125 grader tills de släpper från bakplåtspappret, cirka 1 timme!

Njut. 


/ak


2 kommentarer:

 1. "Vissa" här hemma sa plötsligt igår " ska vi slänga ut granen?". Jaaaa!!! Till min lycka! Vardagsrummet återtaget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyllos dig. "Vissa" sa här hemma, så sent som för ett par timmar sen: "Titta vad juligt och fint det blev med stjärnan, när jag släckte de andra lamporna". WTH?? ;)

   Radera

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...