7 januari 2015

DIY servettblommor - ut med gamla, in med det nyaFörst går man och blänger på julprylarna och önskar att man bara kunde knäppa med fingrarna så var allt undanstuvat. Sen tar man tag i det och ägnar en dag åt att varsamt linda in varenda tomte, nisse, kula och gran i papper och sedan stuva de säkert i olika lådor. Man lindar upp ljusslingor och binder om de med snöre så de inte fastnar och går sönder överallt. Man packar ihop julstjärnor och brottas med faktumet att även om stjärna, hållare och sladd fanns i lådan när man köpte det, finns det inte en chans att man får ner allt i samma låda igen. Det är ett mysterium. 

Men efter några svettiga timmar är allt i alla fall säkert undanstuvat i sina lådor och kartonger, som sedan i sin tur är stuvade i stora plastlådor. (Ingen ska komma och säga att jag inte tar hand om mina tomtar.;) )


 

Och sen går man genom rummen. Man letar fram lamporna från de skrymslen och vrår där de har spenderat december. Man suckar och ställer lite håglöst tillbaka sakerna från i höstas och .... asså... näe... det känns inte bra, på något vis. Inte för att man vill ha julprylarna tillbaka, men det behövs något nytt.

Om man som jag är mellan jobb, går det inte att gå ut och börja shoppa loss... och förresten, kan vi inte bara sluta att köpa så förbålt mycket prylar? Man behöver faktiskt inte NYA nya saker hela tiden. Och vem 17 blir lyckligare av att proppa huset fullt av nya, nya saker som kostat en smärre förmögenhet och som alla andra oxå har? (Skor undantaget. Shoppa skor blir man lycklig av. Faktiskt. Så är det. Det är ett faktum. Nu pratar vi inte mer om det.) Och måste man nu shoppa, ligger min röst på second hand i första hand, men många gånger kan man faktiskt göra saker själv. Och det blir ju nytt det oxå!

Men för att göra saker själv behövs det inspiration så man får en idé och ibland räcker det att suckande vandra runt i salarna och peta lite på grejerna som tidigare var så fina, för att en liten idé ska slå rot. För den där pinnen med lav på är ju fortfarande väldigt fin. Men den ser ju lite ensam ut. Utan tomtar menar jag.

Det krävs lite på väggarna i hörnan där. Och något på fåtöljen.

Då beger man sig ner till källaren och rotar fram några gamla flaskor som inte åkt till återvinningen ännu. (Så här efter helgerna brukar det finnas ganska många att välja mellan.) Sen går man och hämtar en servett... eller tre eller sju... och så gör man servettblommor så pinnen inte känner sig ensam. Och då kan det hända att lågan tänds på i full gas och helt plötsligt så översvämmas man av så många bra idéer att man nästan knockas. Eller är det bara jag?

Till exempel så ska matrummet definitivt gå i vitt. Eller... så vitt jag kan. Vi kommer inte att ha tid (eller ork) att måla om där än på länge. Farmors och farfars gamla matbord vill Älsklingen inte att jag målar om och även om jag köpte skänken på bilderna (på loppis för sympatiska 150 kr) med tanke på att den skulle målas om, så börjar jag tveka nu. Flyttade en gammal fåtölj (oxå ett loppisfynd) i matchande trä till andra sidan dörren och ... ja, de passar ju så bra tillsammans och med matbordet. Och även om jag gillar modernt och stilrent, så är ju faktiskt alla (nästan) hem det nu. Så, även om det inte blir helvitt, så kan man ju få det nästan vitt genom att fylla matrummet med andra vita saker. Klä om matstolarna i vitt, till exempel. Bara ha vita blommor och vita krukor. Vit filt och kudde i fåtöljen. Ha tavlor med vita och ljusa motiv.

Och vita servettblommor i gamla glasflaskor.

Som för övrigt är väldigt enkla att göra.


Du behöver:

 • en servett (eller 18)
 • en sax
 • flytande lim
 • pensel
 • en blomstjälk

Jag rekommenderar ett flytande lim som man penslar på. Ett limstift tror jag bara fastnar i de tunna servettskikten.
Ok, då kör vi.Gör så här:


Ta fram saxen och börja klippa. Ett tips. Se till att du har en vass sax. Detta här är i stort sett omöjligt med en slö sax.Låt blommorna ligga och torka ett tag innan du ställer de där du vill ha dem, annars är det lätt att de börjar spreta lite mycket. Om man ställer flera flaskor med blommor tillsammans får man ett litet stilleben och det är alltid vackert.

Ja, svårare än så var det inte. Hmmm.... näe, nu måste jag börja fundera på vad jag ska ha på väggarna. Och om jag ska virka eller sticka en vit filt att lägga på fåtöljen. Och kanske sy några vita kuddar. Det får bli nästa projekt helt enkelt. :)

ÅH, vad skönt det är när julsakerna är bortstädade.


/ak
2 kommentarer:

 1. Fint det blev! Tapeten gör sig bra mot det vita. Och skänken, den är ju jättefin. Passar också väldigt bra mot det vita. Lyfts lixom upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar. Ja... det är ju lååååångt kvar innan matrummet är färdigt. Om det ens blir det. Jag känner ju mig själv. ;) Men tillsvidare få blommorna stå där medans jag funderar vidare.


   /anna-karin

   Radera

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...