28 november 2014

"Nya" hönshuset med inneboende - en sammanfattning

Den 23 juni 2014 var en bra dag. Då fick jag ett kuvert i brevlådan. Ett stort kuvert. Från kommunen. Och i det kuvertet så låg det ett papper och på det pappret stod det:
Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att ge Anna-Karin Hallström tillstånd att i enlighet med Karlskrona kommuns lokala hälsoskyddsföreskrifter 3 §, hålla upp till 5 st. hönor....
TJOOO-HOOO.... ett riktigt officiellt papper på att jag får fixa frukostäggen själv! 
Så. Himla. Glad.

Operation Skaffa Höns Igen påbörjades omgående genom att beställa avelsägg. Jomenvisstserruatt... för nu skulle jag ju kläcka själv. Tyvärr så kom ju semestern emellan och jag kunde ju inte ha ägg liggandes i äggkläckaren om vi var borta, så det blev till att vänta ända bort till slutet av juli innan äggen kunde införskaffas. Förstår ni hur länge jag fick vänta? Det var hemskt! 

15 st avelsägg av Welsumer blev det och näe, jag ska inte dra igenom hela kläckhistorien för det var 21 dagars nagelbitande. Värre än att vänta barn själv. Och i slutänden visade sig endast 4 ägg av 15 vara befruktade (buu!) och av de kläcktes två. (Min kläckare är ett hemmabygge så jag är faktiskt rätt nöjd med 50% utdelning, även om jag önskade att fler hade varit befruktade från början.) Welsumer är könsvisande från kläck och jag hade den otroliga rötan att få en höna och en tupp. Dottern döpte de raskt till Hans och Greta.

  

Greta är den med mörkare teckning på ryggen och eyeliner runt ögonen. 

Greta är ju kvar här men Hasse fick flytta upp till Hallabro och nu ska han snart får ett alldeles eget harem. Men, en höna gör ju ingen frukost lixom. Alltså införskaffades 6 st små dagsgamla kycklingar för att fylla på lagret. Då blev det blandraser som inte är könsvisande och efter en 7-8 veckor visade det sig att av de 6 blev det två hönor och fyra tuppar. *suckar* Så är det alltid. Det blir alltid fler tuppar än hönor och det är bara att gilla läget lixom. Tupparna fick flytta med Hasse upp Hallabro och ska även de få egna harem. Jojo... somliga har det bra. 


Sandra, som fick tupparna av mig, blev så glad så hon skänkte en höna till mig, så i hönshuset går just nu fyra damer. Greta, Asta, Kakan och Lill-Fisan. Jag tror första ägget kommer någon gång i jan-feb och när det väl kommer... då jäklar i min lilla låda, kommer det att slås på pukor och blåsas i trumpeter här. Finns inget är mer magiskt än när första ägget kommer. Faktum är, att kunna gå ut till hönshuset och plocka varma, nylagda ägg är något som alla borde få prova på. Man känner sig rik. Och tillfreds.

Och hönshuset då? Jorå... det blev tjusigt värre. ljust och fräscht och fint. Ett tag. Damerna har bott därinne i nån månad nu och det är INTE lika rent och fint längre. Höns är fruktansvärt duktiga på att skita ner. Bara säger alltså.
Hönshuset är alltså befolkat behönsat igen och ni kan framledes förvänta er små tidbits från dem. Anekdoter, äggbilder, hönsbilder, äggbilder, hyss de hittar på och sa jag äggbilder? Dessutom, hönor har ju fjädrar som de tappar då och då. Och med fjädrar kan man pyssla. Och det passar ju väldigt bra på en blogg som den här. ;) 

/anna-karin 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hallo där snygging!
Tack för att du vill lämna en kommentar på min blogg! Jag blir alldeles jätteglad. Och varm och gosig i hjärtat. Sådär som man blir av en kram.


/anna-karin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...