28 november 2013

DIY Gör ditt eget snöfall i vardagsrummet




Drömmer du om en vit jul? Tja, vem gör inte det. JAG gör det. Men tyvärr vet man ju aldrig hur det blir med den saken. I alla fall inte om man bor i södra Sverige. 

Eller? 
sa hon mystiskt.

 




För att säkerställa lite snö beslöt jag mig för att fixa ett eget snöfall i vardagsrummet. På ett enkelt sätt ... som inte krävde att jag skulle dansa naken runt ett lägereld och offra bladguld till vädergudarna. Eller hur man nu gör för att påverka vädret. 

Näe, jag satte mig ner och blängde på pinnen som hängde kvar sen Halloween. Ni vet, den där som jag hade en svärm fladdermöss fladdrande runt. På samma sätt som fladdermössen fladdrade där borde ju snöflingor kunna fladdra där? Kanske i form av klippta snöflingor? Ni vet, man viker ett papper fyrtioelva gånger och så klipper man ut små jack. Men har ni någon aaaaning om hur kass jag är på att klippa ut snöflingor från papper? Seriöst. Jag suger på det. Garn å andra sidan är inte lika känsligt. Och då blev det så här. 

Du behöver:
  • ulligt vitt garn
  • pärlor el. liknande som tyngder
  • vit sytråd
  • nål
  • sax



Gör så här:
1. Jag lindade garnet löst runt min hand sex gånger. För det tyckte jag blev bra.
2. Sen klippte jag till tre små garnbitar.
3. Och knöt bitarna runt de sex upplindade varven som ihoptryckta blir tolv trådar.



4. Klipp mitt emellan de knutna småtrådarna.
5. På de två ändarna kommer garnet att vara böjt som en ögla. Klipp upp eller klipp bort så trådarna blir fria.
6. Lägg ut dina snöflingor på diagonalen och beundra dem. Allvarligt. Gör det. Man måste stanna och beundra det man gör ibland. Gör ungefär 823 snöflingor till. Ungefär.



7. Ta nu en lång bit sytråd, trä på nålen och fäst en pärla längst ner.
8. Sy rakt igenom en snöflinga och dra den dit på tråden du vill ha den. Sy först igenom en gång ....
9. ... och sen rakt igenom ett gång till. Detta för att låsa fast den något så den inte glider.




10. Häng upp och njut.

 

 



Ganska enkelt va!? Inga lägereldar. Inget bladguld. Ingen nakendans. Bara snö.

Men vänta, hör jag er säga. Vi vill ju se HELA snöfallet. Det där är ju bara en massa närbilder. Jajaja... jag vet, mina små sötnosar. Men eftersom pyntningen inte får komma igång på allvar förrän till den första Advent i det här huset, så får ni vänta lite. Det ska dit fler saker nämligen. Som lixom... ramar in... allt.

På lördag, då är det Stora Pyntardagen och då kommer julen upp i huset. Och sen, på måndag.... då får ni se allting. Jag vet, jag vet..... jag är en hård och kall kvinna. Well.... suck it. ;)  

Tills dess..... May aaaaaall your Christmaseeeeessss ..... be whiiiiiite!  ♪♫♫♪♪♫


/ak






25 november 2013

Minimalistiska julkort med aluminiumtejp DIY

Om ett par veckor är det dags att skicka julkorten. Eller... ja, det går ju att skicka de senare oxå, men håll med om att det är roligare att få julkort spritt från typ mitten av december och framåt och inte bara de sista dagarna före jul?  Ja, JAG tycker så i alla fall. Och ska man göra julkorten själv är det hög tid att sätta igång nu.



Fast egentligen är jag lite ambivalent till det här med julkort. Å ena sidan så blir jag lika glad varenda gång det dimper ner ett i brevlådan, å andra sidan så tänker jag på energin som gått åt att tillverka och transportera kortet. Jag vet inte. Det är ju så enkelt idag att skicka en hälsning via mobilen eller email så man "borde" ju skippa julkorten. 

Jag kommer ihåg hur det var för länge sen, innan internet. Ni vet... under The Dark Ages. Då fyllde julkorten verkligen en funktion. Man skickade kort till alla, men tänkte lite extra på de man inte träffade så ofta. För att visa att man tänkte på dem. I dag skickar man iväg ett "Tjena, läget?" på Facebook och sen är saken klar. Men ... det är en tradition med julkort. Och visst går det att skicka hälsningar via nätet.... men nog blir det speciellare med kort, via snigelpost?


 



Och särskilt om man gör hela kortet själv. Ni vet ju hur förtjust jag är i handgjorda saker och julkorten är ju absolut inget undantag. De år som jag fallit till föga och köpt "färdiga" kort, så har jag alltid skämts lite för mig själv. Men, ibland har man bara inte tid. Eller lust. Eller varken eller. Och det måste ju få vara ok det med! Det intalar jag mig själv, samtidigt som jag innerst inne inte är helt nöjd. För sån är jag. 

Fast viktigast är väl att julkorten är skickade med hjärta. Med känsla. Med en önskan och en förhoppning om att  just DU får en härlig jul. Därför tror jag att jag ska skriva lite extra i våra kort i år. En liten, personlig hälsning. Eller ett citat. Jag vet inte ännu. Jag håller på och grunnar på det. Och jag vill ju inte avslöja ALLT för nyfikna systrar och vänner. :) 


 


De här julkorten baseras på en teknik jag såg för några veckor sen på Pinterest och som jag nu inte hittar. Jag tror det var en av de länkarna jag hade på mitt förra konto, det som blev hackat. Eller vad som nu hände med det. Alla mina boards försvann och nya, främmande boards hade dykt upp. Bytt namn hade jag oxå gjort. Till något spanskt. Si signora!

HURSOMHELST..... tanken är att man skapar ett mönster på framsidan av kartongen, genom att trycka en nål från baksidan. Det blir som små upphöjningar och är hur fint som helst. Tekniken kan ju varieras i det oändliga, men jag kände att det skulle passa toppenbra till minimalistiska julkort. Från början blev de lite väl minimalistiska och jag hade en del bekymmer med vad jag behövde mer. Antingen blev det för gulligt, eller mycket färg eller för trist eller.... Efter en hel del testande kom jag fram till att aluminiumtejpen blev precis det lilla extra jag ville ha för att fortsätta att hålla korten rena och enkla, men ändå med en hel del... umpf.


(Aluminiumtejp är precis vad det låter som, aluminium med klistrig baksida. Den finns i bygghandeln och kostar ca 40kr-50 kr för en rulle på 25m.)

Till ett kort behöver du:

  • 1 kartongark, 21 cm x 12 cm
  • 1 st mall av en stjärna (min är ca 5cm mellan de yttersta spetsarna)
  • 1 bit aluminiumtejp** 5 cm x 13 cm
  • 1 nål
  • penna
  • stålskala el. vanlig linjal
  • skalpell
  • sax
  • ev. något att biga med

Du kan naturligtvis göra vilket format du vill, men jag har kvadratiska kuvert som jag vill använda och då ville jag ha kvadratiska kort. Jag skar därför till A4 ark och jag fick ut två kort per A4 + liten spillremsa.


Gör så här.

1. Rita upp stjärnan på baksidan av kartongen, längs ena kortsidan. Se till att hela stjärnan kommer precis innanför kanten.
2. Dra en linje 2 cm in från samma kant.
3. Skär efter linjen och runt stjärnan som hamnar på spillbiten.



4. Tryck med nålen från baksidan av kortet, längs med de ritade linjerna av stjärnan. Tryck  så att nålen verkligen går igenom ordentligt.
5. När formen är klar, fyller du på med slumpmässiga hål. Tätare inne på kortet och färre på den del av stjärnan som är utskuren.



6. Dags för aluminiumtejpen som ska sitta på den motsatta kortsidan. Dra bort skyddstejpen och måtta försiktigt in metallen längs med kanten. Det är klistrigt, så var försiktig och ta det lugnt. 
7. Tryck till längs kanten och använd sen ett gammalt kontokort eller liknande och pressa ner tejpen.



8. Nu bör du ha två kanter som sticker ut, som du klipper bort och sen försiktigt trycker till så att det ser bra ut.



9. Mät nu 12 cm in från kanten med metall, både uppe och nere och dra en biglinje. Jag använder en gammal strumpsticka. Använd stålskalan som stöd när du viker upp kortet, så blir vikningen ännu finare.




 10. Klart!



I år blir julen vit, röd och grå hos familjen Hallström och jag tycker nog att de här julkorten går i stil. Vitt och silverfärgat. Enkelt. Stilrent sådär. Men ändå väldigt, väldigt juligt. Precis som jag känner att det ska vara i år. I alla fall hos oss. 

 



/ak






23 november 2013

TipsLördag - Kopp-kaka för en person

Sugen på något chokladigt så här på lördagseftermiddagen? Något som går snabbt. Och är enkelt. Får man fresta med en kopp-kaka? Ren ondska, förklädd till en förföriskt god brownie, "molten lava style". För en person.



Ingredienser

  • 30 gr smält smör
  • 2 msk mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 msk socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • ½ kryddmått salt
  • ½ kryddmått bakpulver


Gör så här

  • Smält smöret i mikron, ca 20-30 sek. 
  • Blanda alla torra ingredienser och häll över smör och mjölk.
  • Blanda ordentligt. Är det för tjockt kan du späda med lite mer mjölk.
  • Lägg upp i kopp eller liten ramekin.
  • Mikra i 60sek.
  • Njut. 




/ak





:::  TipsLördag  ::: 
Lite enklare, snabbare, kortare beskrivningar. Ibland av mig. Ibland av andra. 






21 november 2013

DIY Fantastiska små anteckningsböcker


Jag sparar alltid alla idéer på handgjorda presenter jag kan hitta. Speciellt så här i julklappstider. Det är något speciellt med handgjorda presenter, tycker jag, både att få och att ge bort. De säger nämligen något som köpta presenter aldrig kan säga. Att, jag kanske inte har så mycket pengar att köpa presenter för, men jag bryr mig fortfarande väldigt mycket och därför lägger jag min tid på att göra mina egna julklappar. Och i dagens stressade samhälle, vad är mer dyrbart än tid?


 


Och de här små anteckningsböckerna är helt bedårande, om jag får säga det själv och perfekta små presenter. Man kan ju själv välja att fylla boken med allehanda saker innan man ger bort den eller så ger man bort den tom så att mottagaren får fylla den själv. Själv har jag ett barn som inte träffar sin mormor så ofta, eftersom de bor 55 mil ifrån varandra, så jag kommer att göra ett litet fotoalbum till mormor. (Och mormor är ingen stor internetanvändare så jag känner mig lugn att avslöja det här. ;)


~ ~ ~

Jag ber om ursäkt för de dåliga bilderna i den här beskrivningen. 
Vädret har varit hemskt den sista tiden och jag får inte till bättre ljus än så här. Hoppas ni ser ändå. 



Du behöver:

  • 1 kartongark som är 30 cm x 15,5 cm (jag använde ett designark från Panduro som jag skar till)
  • 8 ark som är 21 cm x 15 cm (delade A4 ark) 
  • 50 cm - 60 cm kraftigare tråd
  • synål som passar tråden
  • liten spik och hammare

TIPS! Tänk på att du kan använda vilken kartong som helst. Förpackningar till matvaror eller andra saker funkar jättebra. Du behöver bara tänka på att anpassa formatet på innerbladen så det passar fodralet.

1. Börja med att vika de 8 arken på mitten. Vik dem ett och ett så att du får en jämn och fin vikning och stapla de sen i varandra.

 



2. Använd ett av arken som mall och lägg ut det förskjutet till den ena sidan på det stora designarket och lämna några millimeter runt. Markera innerbladens vikning på fodralet - både upp och nere - och vik fodralet försiktigt efter den linjen. (Det kan hjälpa att dra en biglinje först, så att vikningen blir fin.)  Markera även nägra millimeter utanför där arken tar slut och vik där också så att du skapar en flik du kan vika in.





5. Stapla all 8 innerblad i varandra som tidigare och lägg de på plats på fodralet och markera tre punkter mitt i vikningen på det översta innerbladet, en centrerat mitt på och två st 3cm in från bladkanten. Ta spiken och hammare och slå spiken rakt igenom alla 8 innerblad och omslaget. 



TIPS! Det är viktigt att papprena ligger stilla som du vill ha dem, så inte hålen hamnar snett. Om papprena glider kan man använda några klädnyper runt om att hålla fast dem.

6. Dags att sy. Trä tråden på nålen och börja sy igenom hålet i mitten, INIFRÅN och ut. Sy igenom hela bunten med innerpapper och fodral och lämna en trådände på kanske 10 cm - 15 cm inne i boken.
7. Gå sedan upp längs ryggen på boken och sy igenom det översta hålet. Utifrån och in.
8. Gå hela vägen ner och sy igenom det nedersta hålet. Inifrån och ut.

  



9. Avsluta genom att gå igenom det mittersta hålet en gång till, men denna gång utifrån och in. Se till att änden du lämnade i början och tråden med nålen är på varsin sida om det långa stygnet inne i boken. Dra nu så att tråden spänns både inne och utanpå boken och knyt en hård knut runt innertråden. Klipp av ändarna.


 


Vik ihop boken och beundra ditt hantverk. Men.... vi vill väl ha någon form av låsning på boken oxå? Annars kommer fliken att öppna sig hela tiden. Det finns massor med olika variantrar på det, men det här är min lösning. 



10. Skär ut två kvarts-cirklar från hörnen på fliken. Jag använde en liten skål som mall. Börja med att mäta ut mitten på fliken, så att det blir jämnt.
11. Lägg över fliken på framsidan och måtta ut ett lagom avstånd för att hålla fliken stängd. Det här beror helt på vilken storlek på ark du använder men min skåra hamnade på 5 cm från kanten. (Ca 6 cm från ryggen.) Dra en tunn linje med en blyertspenna och glöm inte att mäta så den blir rak.
12. Vik upp boken, kolla att det inte ligger några innerblad i vägen och skär en skåra efter strecket.

  





 


Japp, på det hela taget en väldigt användbar och söt liten bok. Man kan, som jag sa, använda den till ett litet fotoalbum. Eller kanske till en receptbok. Eller, gör en bok till varje barn i familjen och låt de skriva en liten resejournal när ni åker på semester. Eller samla dina favoritvisdomsord i den. Eller dina bästa idéer. Eller dina favoritrestauranter. Eller....

Det finns helt enkelt inga begränsningar. Så... hur många ska du göra? Jag har gjort fem hittills.... mest för att de är så himla kul att göra. Och så går de fort att göra. Och ni vet ju att jag gillar "instant gratification." ;)


/ak




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...